effektivt rollespill. - Folk blir veldig engasjerte. De som spiller rike land blir veldig beskyttende av sine utslipp, og de som spiller fattige blir tilsvarende irritert når de rike ikke vil kutte, sier Andrew jones, direktør i organisasjonen Climate Interactive. foto: skjermdump

Klimaspillet

Publisert 09.11.2017

Hvor vanskelig tror du det er å begrense oppvarmingen til to grader? Og hvor vanskelig tror du det er å få verdens land til å bli enige? Prøv selv i klimaspillet til Climate Interactive.

De internasjonale klimaforhandlingene er i gang i Bonn - noe de aller færreste oss har anledning til å oppleve på nært hold. Noen vil kanskje til og med si at det er like greit, CICERO- og UIO-forsker Elin Lerum Boasson sa en gang at hun sluttet fort å reise på klimaforhandlinger fordi hun ble så trist og lei av å være der.

Når skal utslippene stoppe? Hvor mye skal de ned i året? Du vil ha 1,5 grader? Sett i gang!

De gode nyhetene for de som ønsker å oppleve og gjennomføre klimaforhandlinger, er at “theres’s an app for that” som det heter nå om dagen: C-ROADS.

C-ROADS er en simulering som viser deg i sanntid hvor mye kuttene fra de forskjellige forhandlingsblokkene har å si for global temperatur, og hvordan utslippene må utvikle seg.

Riktig verktøy, på riktig tidspunkt til de riktige folka

Programmet er utviklet av NGO-en Climate Interactive i samarbeid med Massachusetts Institute of Technology. Siden lanseringen i 2008 har C-ROADS havnet på laptopskjermen til et ganske interessant knippe mennesker.

- John Kerry brukte det til å forstå hva utfallet av klimaforhandlingene i København hadde å si for global temperatur, sier Andrew Jones, direktør ved organisasjonen Climate Interactive, på snarvisitt til CICERO.

Foruten det har C-ROADS også overbevist Bill Gates om at thorium ikke vil redde verden og gjort CNN-sjef Ted Turner litt oppbrakt.

- Vi jobber for å få det riktige verktøyet i hendene på de riktige folka, på det riktige tidspunktet, sier Jones.

En kort innføring i spillet World Climate.

Rollespill

Ifølge Jones er verktøyet mest effektivt når det brukes i en rollespillsetting, hvor deltakerne deles inn i forhandlingsgrupper og skal diskutere hvor store kutt de er villige til å gå med på.

- Du kan stå og forelese om at verden trenger så og så mange prosent nedgang i utslipp i året og se at publikum bare….svooosj, Jones fører håndflatene sine over pannen og bak hodet.

- Det synker ikke inn, sier han.

Når folk får se resultatene fortløpende, og får muligheten til å legge inn egne tall for utslippskutt så skjønner de mer, ifølge Jones. Og når de arrangerer rollespill, deler folk inn i grupper som representanter for forskjellige land, og ber de komme til enighet om en klimaavtale - da kan det virkelig bli temperatur.

- Folk blir veldig engasjerte. De som spiller rike land blir veldig beskyttende av sine utslipp, og de som spiller fattige blir tilsvarende irritert når de rike ikke vil kutte, sier Jones.

Spillet og alle bakgrunnsdataene er åpne, så det er bare å gå til www.climateinteractive.org , ta for seg og lage egne produkter. Nylig lagde New York Times en visualisering av karbonbudsjettet basert på input fra Climate Interactive.

Her kan du også få med deg webinarer som forteller hvordan du kan arrangere dine egne klimaforhandlinger i stua, på hytta, i klassen eller i femtiårslaget.

Andrew Jones på snarvisitt til CICERO.