hva nå? den hypnotiserende spiralen til Ed hawkins fenget publikum , og ble en hit i sosiale- og tradisjonelle medier.

Historien om en magisk spiral

Publisert 31.05.2016

En britisk klimaforsker viste verden en ny måte å se temperaturøkningen på. Med litt hjelp fra Jan Fuglestvedt.

En magisk spiral tok nettet med storm i midten av mai, men historien starter noen dager før, da CICERO-forsker Jan Fuglestvedt satt hjemme og sjekket twitter.

4. mai publiserte den britiske klimaforskeren Ed Hawkins en figur på mikrobloggnettstedet twitter. Figuren viste temperaturavviket fra normalen igjennom alle årets måneder fra 1850 til april 2016. Linjene er fargekodet slik at du tydelig kan se at det blir stadig varmere. 1850 er på bunn i en dyp, kjølig blåfarge, mens 2016 skriker til oss på toppen i neongult på svart bakgrunn.

"Ålreit figur", tenkte nok de fleste og scrollet videre. Men ikke CICERO-forsker Jan Fuglestvedt.

Han stoppet opp.

Kanskje det er sånn man blir når man har tilbragt et liv i klimaforskningens tjeneste og har sett flere grafer og figurer enn det er blader i en bjørkeskog. Da vet man å sette pris på en fin figur! Jan viste figuren til kona (som også har sett sin skjerv figurer og grafer, må sies). Hun var enig: Dette var en fin figur. "Men hvorfor ikke hekte desember på januar?", spurte hun.

Kort tid etter hadde denne idéen funnet veien fra stua i Grimstad, til Ed Hawkins mailkonto ved University of Reading.

Hawkins likte ideen. De neste dagene utvekslet forskerne, som aldri har møtt hverandre, flere ideer for hvordan gjøre en fin figur enda finere.

Noen dager senere kvitret Hawkins den endelige versjonen (og takket i god akademisk ånd Jan for innspill på bloggen sin):

Denne gangen var det flere enn Jan som stoppet opp. Spiralen fenget, og tusenvis av twitterbrukere delte den i sine nettverk. I tillegg har animasjonen funnet veien til store aviser som Washington Post, The Guardian, GRIST og VOX..

.. og er blitt oversatt til flere språk

Jason Samenow, sjefsmeteorolog i Washington Post, har kalt animasjonen for den "mest overbevisende" visualiseringen av klimaendringer noensinne.

Hva er det med denne figuren?

Fuglestvedt peker på det intuitive ved den, man trenger for eksempel ikke studere noen akser for å se hva den viser.

- Og så er det jo noe med sirkler da, det ser ut til at det sykliske treffer godt, sier Fuglestvedt.

Jordan Harold fra Tyndall Centre for Climate Research, forsker på hvordan vi tolker vitenskapelige figurer. Han peker i en analyse på twitter også på at selve spiralformen er viktig for at den ble en hit

Det er noe hypnotiserende ved animasjonen til Hawkins. Den gule streken med 2016 blir hengende i lufta og dirre og si "hva nå?". I motsetning til den opprinnelige figuren hans har denne en åpen slutt. Spiralen utvider seg ut i det mørke rommet. Som en planet som driver lenger og lenger ut fra sin vante bane.

Den første grafen møter veggen ved slutten av hvert år, og gir inntrykk av at det er bare å starte med blanke ark året etter. Spiralen viser at hvert enkelt år er irrelevant. Et kalenderår er bare et system som er praktisk for å holde orden på bestemors bursdag og levere selvangivelsen i tide. Det er ikke noe klimaet bryr seg om.

Nå lever figuren sitt eget liv på nettet, hvor det er kommet flere versjoner som viser hvor spiralen vil ende i 2100, hvis utslippene fortsetter..

..men disse virker ikke å fenge på samme måte.

Noe av magien i den første spiralen lå kanskje i å overlate det til leseren å tolke fortsettelsen?

Og i hvordan den ble til.

Andre kilder