Presseklipp

A-magasinet 30. des. 2005: I 2025 er Theo 20 år. Han spiser designermat, frykter ikke kreft og har egen CO2-kvote

Presseklippene gir en oversikt over norske og utenlandske nettavisers daglige dekning av klimaspørsmål. CICERO Senter for klimaforskning går ikke god for innholdet i de enkelte artiklene.

  • Få presseklippene og nyheter fra CICERO i ukentlige oppdateringer på epost
  • Få presseklippene og nyheter fra CICERO på nyhetsfeed (RSS)

Presseklippene fra de siste 30 dagene er listet under:

27. november 2014

Vi skal vinne klimakampen

Bergens Tidende: Tiden er inne for at regjering, næringsliv og det sivile samfunn sammen ser mulighetene som det grønne skiftet byr på, skriver Bjørn Kj. Haugland.
Les mer >>

Skulle bli USAs første klimaflyktninger, men på over tolv år har ingenting skjedd

Dagbladet: Truet av oversømmelser. - Det kommer til å skje til slutt.
Les mer >>

Global weirding - En moderne klimarapport

nrkbeta.no: FN-rapporter er generelt store, tunge og ikke spesielt lettleste og forståelige for menigmann. Derfor synes vi samarbeidet mellom CICERO Senter for klimaforskning og de digitale multikunstnerne i Bengler med å formilde IPCCs Fifth Assessment Report (AR5) på mer forståelig vis, er svært spennende.
Les mer >>

Klimaforskere tviler på borgerlige klimatiltak

Aftenbladet: Klimatiltakene i det borgerlige budsjettforliket er ikke nok til å nå målet om utslippskutt. Utslippene kan tvert imot gå opp neste år, mener klimaforskere.
Les mer >>

Finlands løsning for CO2-lagring

geo365: Som sine naboland i Norden, utarbeider også Finland sitt eget CO2-lagringsatlas. Men finnene står uten sedimentære bergarter, og må heller se til mineralressurser i grunnfjellet for lagring av klimagassen.
Les mer >>

Kritisk tenkning driver forskningen

Aftenbladet: Det er litt overraskende at den nyutnevnte doktor Siri Kalvig kommer med grove beskyldninger mot en navngitt instituttleder i stedet for å forklare hva hun mener jeg gjør feil, skriver Hans Borge.
Les mer >>

Bomskudd fra Borge

Aftenbladet: Faglig og forskningsetisk er instituttleder Hans Borge ved UiS en løs kanon, fullstendig uten hemninger og med et arsenal av ubegrunnede anklager, skriver Siri M. Kalvig
Les mer >>

Dårlig nytt for Statoils gass

Aftenbladet: Norge har brukt sju milliarder kroner på å fange og rense CO2 fra oljeindustrien, uten å lykkes. Fortsatt famler vi etter løsningen. I Polen renser de allerede utslipp fra det omstridte kullet. Da kan det spøke det for den norske gassen.
Les mer >>

Klimakommunikasjon: Penger, apokalypse og psykologi

Huffington Post: Klimaendringene er et så stor felt, at det er utfordrende å kommunisere.
Les mer >>

Farer og muligheter ved klimafiksing

The Guardian: Noen forskere peker på at klimafiksing er verdt risikoen, i lys av at det haster å stanse klimaendringene.
Les mer >>

20. november 2014

Januarregn på Svalbard skapte problemer

Gemini: Ekstremværet ga også en tverrfaglig gruppe forskere en sjanse til å studere fenomenet og lære av det. Denne gruppen besto av alt fra klimaforskere til biologer, geofysikere og bygningsingeniører.
Les mer >>

Storbritannia gir 750 millioner pund til klimafond

The Guardian: Storbritannias bidrag til det grønne fondet er større enn bidragene fra både Frankrike og Tyskland.
Les mer >>

Null klimagassutslipp i 2070

The Guardian: .. hvis vi skal unngå katastrofe, ifølge UNEP.
Les mer >>

Unge republikanere positive til utslippskutt

The Washington Post: Det republikanske partiet i USA er tradisjonelt sett skeptiske til at staten skal regulere klimagassutslippene. Men det gjelder først og fremst de eldre republikanerne. Republikanere i gruppen 18-49 år er positive.
Les mer >>

La Borge bevise klimahypotesen sin

Dagbladet: UiS bør gi Borge muligheten til å utarbeide sin vitenskapelige hypotese om at klimaendringene ikke er menneskeskapte.
Les mer >>

Olje og gass i Lofoten

Norsk Olje og Gass: 60 milliarder i årlige investeringer og 12 av dem i regionen, ser Rystad Energy for seg i den delen av «Petro Foresight-rapporten» som omhandler virkningene av petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
Les mer >>

Sju figurer om Kina

Carbon Brief: ..som hviser hvorfor vi er avhengig av dem for å stanse global oppvarming.
Les mer >>

Nytt klimafond

Reuters: .. men vil det hjelpe de som trenger det mest?
Les mer >>

13. november 2014

Perus regnskog lagrer 7mrd tonn CO2

The Guardian: Carniege Insitute har kommet fram til at regnskogen i Peru lagrer mer CO2 enn USA slipper ut i løpet av et år.
Les mer >>

Blåskjell binder karbon og gir mer mat

sysla.no: I Lysefjorden i Rogaland har forskere funnet nøkkelen til å produsere mer mat og samtidig binde karbon.
Les mer >>

Babling om wobbling

New York Times: Klimaforsker og tidligere astronaut Piers J Sellers forklarte en politiker hvordan istider kommer og går. I en kongresshøring brukte politikeren Sellers som sannhetsvitne for at klimaforskere ikke vet noe om istider. Sellers ble forundret.
Les mer >>

Kina og USA sammen om historiske klimakutt

Dagens Næringsliv: - Trolig det viktigste som noensinne har skjedd i kampen mot klimaendringene, mener Bellona-leder Frederic Hauge.
Les mer >>

Norwegian og SAS flyr med frityrolje som drivstoff

NRK: Tirsdag flyr SAS og Norwegian med biodrivstoff på tanken. Biodrivstoffet er hentet i USA, og framstilt av avfall fra restauranter. - Grønnvask av egen bransje, mener Naturvernforbundet.
Les mer >>

Norge trenger en klimalov

Aftenbladet: FNs klimapanel har levert et krystallklart budskap om at fornybar energi må erstatte den fossile. Her hjemme må regjeringen omsette ord til handling. Ingenting vil være bedre enn en klimalov for å få til det, skriver Nina Jensen i energikommentaren.
Les mer >>

Issmelting i Arktis

Petapixel: I ti år har fotografen Camilla Seaman dokumentert isen i Alaska, Svalbard og Antarktis.
Les mer >>

Mer dødt hav

Smithsonian: Havområder uten oksygen, hvor planter råtner og dør, vil øke i omfang med klimaendringene.
Les mer >>

06. november 2014

«Skyldes uværet klimaendringene?»

Aftenposten Viten: Skyldes hetebølgen i Russland klimaendringer? Og var det klimaendringene som førte til at stormen Sandy ble så ødeleggende? Det handler ikke om ja- eller nei-svar, men om sannsynligheter og risikoberegning.
Les mer >>

Klima krever rask utfasing av fossile brennstoff, også gass

Energi og Klima: Nye forskningsresultater fra en rekke studier viser at gass ikke er egnet som en bro mot fornybarsamfunnet, skriver Gunnar Kvåle.
Les mer >>

Hvordan kan hun melde været for 2050 når hun ikke klarer å varsle rett for de nærmeste dagene?

Yr.no: Ikke alle forstår hvordan Bente Wahl har laget det spesielle værvarselet for 2050. -Dette er ikke en vanlig værmelding, men et mulig fremtidsbilde, forklarer meteorologen.
Les mer >>

FN-rapport: Vi må spise mindre kjøtt- og melkeprodukter

The Guardian: Vi må redusere det globale forbruket av kjøtt- og melkeprodukter, konkluderer en ny rapport fra FNs miljøprogram. En mer vegansk diett er nødvendig for å motvirke de farligste konsekvensene av klimaendringene.
Les mer >>

Mindre kull, please

Dagens Næringsliv: Vil Norge lytte til Ban Ki Moons bønn om å flytte investeringer fra fossil- til fornybar energi?, spør Kjetil B. Alstadheim.
Les mer >>

Fabrikkene kan bli de store fangerne av klimagasser

Forskning.no: Vi hører hele tiden om CO2-fangst fra kraftverk. Men mulighetene er minst like store i kraftintensiv industri.
Les mer >>

Parisavtale - viktig for å sikre grønne investeringer

Bloomberg BNA: Omtrent 90 milliarder dollar vil bli investert i infrastruktur de neste 15 årene. En god klimaavtale er viktig for å sikre at disse investeringene blir klimavennlige.
Les mer >>

Ekspertenes skrekkscenarioer: - Været blir verst i vest

Bergensavisen: Forvent ekstreme ras, flom, vind og kaos. Vestlandet kommer til å bli hardest rammet når klimaendringene virkelig slår inn.
Les mer >>

Står overfor enorme utfordringer: Dette er de fem største klimakrisene

Dagbladet: FNs klimapanel maler et dystert bilde i ny klimarapport. CICERO-forsker Jan S. Fuglestvedt peker ut fem store kriser i dagens klimasituasjon.
Les mer >>

Tornadoene kommer tettere

Forskning.no: Tornadoer i Nord-Amerika har begynt å oppføre seg annerledes. At de kommer tettere, kan gjøre dem farligere.
Les mer >>

29. oktober 2014

Svenske utslippstall er misvisende

Sveriges Radio: Sverige har minskat sina klimatutsläpp med 23 procent sedan 1990, enligt den officiella statistiken. Men ger det en rättvisande bild? Det tycker inte Glenn Peters vid forskningsinstitutet Cicero.
Les mer >>

Ikke fornøyd med EUs satsing på fornybar energi

NRK: Statsminister Erna Solberg er på plass i EU-hovedstaden for å argumentere mot EUs mål for energieffektivisering og fornybar energi i sin nye klima- og energipakke for 2030.
Les mer >>

Liker ikke å bli kalt klimaversting

NRK: Ingen liker å bli kalt en klimaversting. Det gjør heller ikke gjødselprodusenten Yara. For selv om de er blant Norges største på utslipp av klimagasser, har de redusert dem kraftig de senere år. Nå lover de nye reduksjoner.
Les mer >>

Indonesia står i brann

forskning.no: Bønder i Indonesia rydder land ved hjelp av ild. Utslippene fra slike jord- og skogbranner påvirker innbyggernes helse, samt transport, turisme og økonomisk aktivitet.
Les mer >>

Befolkningsreduksjon gir inga rask løysing på miljøproblem

NRK: Berre urealistiske tiltak som global eittbarnspolitikk vil kunne redusere befolkningsveksten i ein grad at det vil hjelpe på miljøproblema våre, hevdar forskarar i ny studie.
Les mer >>

Skredtypen vil endre seg i fremtiden

NRK: De siste årene har det vært færre store snøskred, ifølge skredekspert Astor Furseth. Likevel blir det flere stein- og jordskred, fordi klimaet forandrer seg.
Les mer >>

Sammenheng mellom klimaendringer og vold

Washington Post:
Les mer >>

Global oppvarming fører til ekstremvintre

The Guardian: Strenge vintre blir mer sannsynlige de neste tiårene på grunn av issmeltingen i Arktis.
Les mer >>

Asia mest sårbare for klimaendringer

Asian Correspondent:
Les mer >>

Sist oppdatert: 29.11.14

Kilder

  • Miljønytt - Miljønyheter fra Norge, Sverige og Danmark
  • Yahoo! News - Klimanyheter fra de internasjonale pressebyråene Reuters, Associated Press (AP) og Agence France-Presse (AFP)

Planet Ark - Miljønyheter fra pressebyrået Reuters

CICERO
CICERO Senter for klimaforskning Pb. 1129 Blindern, 0318 Oslo
Besøksadresse: Gaustadalléen 21, 0349 OSLO
Ansvarlig redaktør:
Christian Bjørnæs
Nettredaktør:
Eilif Ursin Reed
Tlf:
22 85 87 50
E-post:
post@cicero.oslo.no